Greek Daily Headlines News Headline Animator

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Τα κινητά τηλέφωνα και η υγεία μας

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία μας η χρήση της ευρύτατα πια διαδεδομένης ασύρματης τεχνολογίας. Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα, τα κινητά τηλέφωνα είναι πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία από ό,τι το κάπνισμα ή η έκθεση σε αμίαντο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο πολυβραβευμένος Βρετανός νευροχειρουργός Βίνι Κουράνα, που καλεί τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της ακτινοβολίας.

Πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τη χρήση των κινητών, καθώς μια δεκαετής χρήση τους μπορεί να διπλασιάζει τις πιθανότητες για καρκίνο του εγκεφάλου. Τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα της μελέτης του δόκτορος Κουράνα, που έρχονται σε αντίθεση με άλλες μεγάλες έρευνες, έχουν δημοσιευτεί σε δικτυακό τόπο που απευθύνεται σε νευροχειρουργούς, και βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης για επίσημη δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση. Ο εξέχων επιστήμονας πιστεύει ότι υπάρχει απ’ ευθείας σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου. Η σχέση αυτή, σύμφωνα με τον δρα Κουράνα, θα αποδειχθεί εντός της επομένης δεκαετίας, εάν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Ήδη, αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ προειδοποιούν για τη χρήση των κινητών, ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει ζητήσει την όσο το δυνατό μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών.

Ενδείξεις για τις βλαβερές συνέπειες των κινητών υπάρχουν κυρίως από μελέτες σε καλλιέργειες κυττάρων που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.

Πριν από μερικούς μήνες, η γαλλική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά. Αλλά και η Γερμανία συμβουλεύει τους πολίτες της να περιορίσουν τη χρήση των συσκευών. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει ζητήσει από την πλευρά της την όσο το δυνατό μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών.

Από την άλλη μεριά, η Ένωση Παρόχων Κινητής Τηλεφωνίας της Βρετανίας απέρριψε τα συμπεράσματα της έκθεσης, χαρακτηρίζοντάς τα ως "επιλεκτική ανάγνωση επιστημονικών μελετών από ένα άτομο, που καταλήγει σε συμπεράσματα, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με αυτά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και περισσοτέρων από 30 άλλων επιστημονικών ερευνών".

Πηγές:
- www.in.gr
- www.ethnos.gr
- www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: