Greek Daily Headlines News Headline Animator

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

"Οι κατασκευαστές antivirus λένε ψέματα εδώ και 20 χρόνια!"

Οι πολυάριθμες απειλές στη καθημερινή ψηφιακή πραγματικότητα μας έχουν "αναγκάσει" να ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για την αγορά προγραμμάτων ασφάλειας. Ωστόσο, οι εφαρμογές κατά των ιών δεν κάνουν αυτό που υπόσχονται, όπως τουλάχιστον παραδέχθηκε η Eva Chen της εταιρείας Trend Micro σε συνέντευξη που έδωσε στο ZDNet UK, κατά την οποία δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "οι αγοραστές προγραμμάτων antivirus εξαπατώνται τα τελευταία 20 χρόνια". Και αυτό, διότι η αποτελεσματικότητα των antivirus και των άλλων προγραμμάτων ασφάλειας υπερεκτιμάται από τους κατασκευαστές τους. Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι απλά αδύνατο, οποιοδήποτε antivirus να κρατήσει μακριά κάθε ιό. Σύμφωνα με την Chen, καμία από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ποικιλία ιών που κυκλοφορούν. Μόνο το 2007, δε, αναγνωρίστηκαν πάνω από 5,5 εκατομμύρια νέες παραλλαγές ιών.

Αλλά και τα υπόλοιπα είδη προγραμμάτων ασφάλειας δεν μπορούν να κάνουν αυτά που διαφημίζουν οι κατασκευαστές τους. Μπορεί ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να δημιουργείται μια υπεραισιοδοξία για μια τεχνολογία που είναι απόλυτα αποτελεσματική, ωστόσο το αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι οι προγραμματιστές των εφαρμογών antivirus πρέπει να προσαρμόζονται συνεχώς στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται κάθε μέρα.

Ακόμα και οι ευρετικές [heuristic] μέθοδοι, τα firewalls και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Γι' αυτό το λόγο, η Trend Micro σκοπεύει να επικεντρωθεί μελλοντικά σε online λύσεις για επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπ' όψη και το γεγονός ότι η μεγαλύτερη εξάπλωση ιών και worms γίνεται μέσω sites του Web.

Δεν υπάρχουν σχόλια: