Greek Daily Headlines News Headline Animator

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Houston, we've a virus!

Πουθενά δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς ασφαλής από τους ιούς, ούτε καν στο διάστημα. Αυτό διαπίστωσε η ίδια η NASA, όταν ανακάλυψε έναν ιό στο υπολογιστικό σύστημα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού [ISS].

Εικάζεται ότι η μόλυνση [συγκεκριμένα, το Trojan W32.Gammima.AG] προήλθε είτε από μολυσμένο laptop [που δεν είχε εγκαταστημένο antivirus] είτε από USB Flash drive, από το οποίο μετά επεκτάθηκε στο intranet του ISS.

Η NASA παραδέχθηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μια μόλυνση αυτού του είδους, η οποία ωστόσο, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο για τη λειτουργία του Διαστημικού Σταθμού [ο ιός αντιγράφει τα στοιχεία εισόδου σε online παιχνίδια και τα στέλνει μέσω HTTP. Σύμφωνα με τη Symantec, έχει χαμηλή επικινδυνότητα.].

Έχει, δε, σχέση μόνο με laptops που χρησιμοποιούνταν για κάποια πειράματα και για την ανταλλαγή e-mail. Και επειδή η πρόσβαση στο Internet από τον ISS είναι δυνατή μόνο σποραδικά, δεν υπάρχει ουσιαστικά κάποιο πρόβλημα.

Ο ISS κατά καιρούς αντιμετωπίζει προβλήματα στους υπολογιστές του. Για παράδειγμα, ένα πρόβλημα στο υπολογιστικό σύστημα του ρωσικού module καθοδήγησης του σταθμού το καλοκαίρι του 2007 είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η θερμοκρασία στο κατάστρωμα και να χρειαστούν μέρες μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία στους έξι κεντρικούς υπολογιστές του σταθμού.

Αιτία για το πρόβλημα δεν ήταν κάποιος ιός, αλλά παρεμβολές από το διάστημα, όπως και ο σχηματισμός σε ένα σημαντικό κόμβο πάγου, ο οποίος έπρεπε να απομακρυνθεί.

Πηγές:
- SpaceRef.com
- Symantec
- InternetNews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: