Greek Daily Headlines News Headline Animator

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Ελληνικές επιχειρήσεις κατέβαλλαν το 2007 αποζημιώσεις €126.000 για παράνομη χρήση προγραμμάτων λογισμικού

Συνολικά για το 2007, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατέβαλλαν αποζημιώσεις συνολικού ύψους €126.000 για χρήση παράνομου λογισμικού στις εταιρίες μέλη της Business Software Alliance (BSA). Οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η BSA στις επιχειρήσεις, προέκυψαν από ανώνυμες καταγγελίες που προήλθαν από την ιστοσελίδα της (www.bsa.org/hellas), από ταχυδρομικές επιστολές ή την γραμμή επικοινωνίας της BSA. Περισσότερο από το 60% των αποζημιώσεων προήλθε από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό και τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Εκτός από την καταβολή των αποζημιώσεων, η BSA ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να αφαιρέσουν από τους Η/Υ τα πειρατικά προγράμματα λογισμικού και να νομιμοποιήσουν εκείνα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, ο πιο σωστός –και οικονομικότερος- τρόπος για να προστατευθούν οι επιχειρήσεις από τη χρήση πειρατικού λογισμικού είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης λογισμικού (Software Asset Management–SAM) το οποίο θα τους επιτρέπει να γνωρίζουν ποια και πόσα προγράμματα βρίσκονται εγκατεστημένα στο δίκτυο των Η/Υ καθώς και να πιστοποιήσουν τη γνησιότητα τους.

Η ορθή διαδικασία SAM προστατεύει εκτός των άλλων μια επιχείρηση από τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση πειρατικού λογισμικού, όπως είναι η απώλεια αρχείων, η προσβολή από ιούς και κακόβουλο λογισμικό και η έλλειψη τεχνικής υποστήριξης από τον κατασκευαστή. Επιπλέον, διασφαλίζει στην επιχείρηση τη νομιμότητα της απέναντι στο κράτος, αφού σύμφωνα με το νόμο 3524/2007 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, εάν οι αρμόδιες κρατικές αρχές εντοπίσουν χρήση προγραμμάτων λογισμικού που δεν συνοδεύονται από τη νόμιμη άδεια χρήσης, θα επιβάλλουν στον παραβάτη διοικητικό πρόστιμο €1.000 για κάθε παράνομο αντίγραφο λογισμικού.

Η πειρατεία λογισμικού Η/Υ πλήττει σημαντικά την οικονομία της Ελλάδας και τον κλάδο της τοπικής βιομηχανίας πληροφορικής αφού σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη της εταιρίας IDC για το 2006 , η αξία των παράνομα εγκατεστημένων προγραμμάτων λογισμικού ανήλθε στα €128 εκατομμύρια, με ποσοστό 61%. Εάν το ποσοστό αυτό μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2011 , θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην εθνική οικονομία και τον εγχώριο τομέα της πληροφορικής κατά €261 εκ. και να αποφέρει επιπλέον €88 εκ. σε φορολογικά έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: