Greek Daily Headlines News Headline Animator

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Το κίνημα του τζάμπα

Το κίνημα του τζάμπα
Στο Ίντερνετ, δωρεάν προσφορά αντικειμένων που δεν τα χρειάζονται πια οι ιδιοκτήτες τους
«Από το να καταλήξουν κάποια πράγματα στα σκουπίδια, τα δίνεις σε κάποιον που τα χρειάζεται. Έχω δώσει σε κάποιον που μέχρι τότε δεν γνώριζα ένα σετ τυμπάνων που δεν τα χρειαζόμουν. Σειρά τώρα έχουν δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Όποιος ενδιαφέρεται, πλέον ξέρει πώς να τους αποκτήσει εντελώς δωρεάν», λέει στα «ΝΕΑ» ο 28χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Δημήτρης Σταυρουλάκης.
Το Freecycle είναι ένα δίκτυο δωρεάν ανακύκλωσης στο Διαδίκτυο: λειτουργεί με τοπικές ομάδες μέσω των οποίων γίνεται η αναζήτηση, η προσφορά και η παράδοση διαφόρων αντικειμένων που για κάποιους θεωρούνται άχρηστα και θέλουν να τα ξεφορτωθούν, ενώ για κάποιους άλλους μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα. Η ιδιαιτερότητα του Freecycle είναι ότι τα αντικείμενα που διατίθενται είναι σε άριστη κατάσταση και δεν κοστίζουν τίποτα, γεγονός που αποτελεί και το βασικό μέρος της φιλοσοφίας του. Διακινούνται έτσι έπιπλα, υπολογιστές, μουσικά όργανα, βιβλία, ηλεκτρικές συσκευές, είδη αυτοκινήτων- ακόμα και κατοικίδια ζώα!
«Ήταν πολύ απλό, έξυπνο και εξυπηρετικό. Έστειλα ένα e-mail στο οποίο μού απάντησαν δύο άτομα. Είχα δυο επιλογές, αλλά τήρησα τη σειρά προτεραιότητας. Έδωσα τον αριθμό του τηλεφώνου μου, συναντηθήκαμε και του παρέδωσα τα ντραμς με μεγάλη ευχαρίστηση», λέει ο Δ. Σταυρουλάκης, περιγράφοντας τη διαδικασία. Καθημερινά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, καταφθάνουν αρκετά μηνύματα από ανθρώπους που είτε χαρίζουν, είτε δηλώνουν ότι χρειάζονται κάποια αντικείμενα». «Είναι μια προσπάθεια ενάντια στην καταναλωτική μανία που μας χαρακτηρίζει. Είναι πολύ απλό και δεν κοστίζει το παραμικρό. Θες να καθαρίσεις την αποθήκη σου ή το γραφείο σου και έχεις μαζέψει ένα σωρό πράγματα που θα καταλήξουν στη χωματερή;
Τότε η καλύτερη λύση είναι το Freecycle. Ό,τι δεν χρειαζόμαστε εμείς ίσως να το θέλει κάποιος άλλος», εξηγεί στα «ΝΕΑ», ο 31χρονος Άγγελος Ιωακειμίδης, ο άνθρωπος που έφερε το Freecycle στην Ελλάδα. «Πρόκειται για δωρεάν προσφορά αντικειμένων που παράλληλα βοηθάει και εμβαθύνει την οικολογική μας συνείδηση», συμπληρώνει.
Εκτυπωτής
«Είχα έναν εκτυπωτή που δεν τον χρειαζόμουν και έπιανε χώρο στο γραφείο μου. Ένα e-mail ήταν αρκετό ώστε να κανονίσω την συνάντηση με ένα μέλος της ομάδας του Freecycle. Σήμερα κάποιος άλλος έχει τον εκτυπωτή μου, που θα λογικά θα κατέληγε στα σκουπίδια». Ο 27χρονος Νίκος Πολίτης είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στην Αγγλία. Η πρώτη του επαφή με το Freecycle, τη διαδικτυακή ανακύκλωση, ήταν πριν από 4 μήνες όταν επισκέφτηκε το σπίτι ενός φίλου του στο Μάντσεστερ. «Σε μια γωνία του δωματίου του είχε ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο των Αβοριγίνων της Αυστραλίας. Όταν τον ρώτησα από πού το αγόρασε, έμεινα άφωνος με την απάντησή του. Το είχε πάρει δωρεάν μέσω του Freecycle», λέει στα «ΝΕΑ». Γυρνώντας στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές αμέσως γράφτηκε στην ομάδα του Freecycle της Αθήνας και ήδη έχει δώσει έναν εκτυπωτή και, όπως λέει, έπεται και συνέχεια.
«Βοηθάμε τους άλλους, αλλά και το περιβάλλον»
Πηγή: tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: