Ιοί: Απλά δεν υπάρχουν. Υπολογιστές που κλείνουν μόνοι τους, παράθυρα με διαφημίσεις που ανοίγουν χωρίς να το θέλετε, ιοί που διαδίδονται σε όλες σας τις επαφές εν αγνοία σας, Trojans, Adware, Spyware είναι πράγματα που δεν υπάρχουν στο Linux. Άρα, δεν υπάρχει και ανάγκη για Antivirus που κάνουν το σύστημά σας πιο βαρύ.
Σταθερότητα: Λίγο ή πολύ, όλοι μας έχουμε οδυνηρές εμπειρίες με τα κολλήματα και τις μπλε οθόνες των Windows. Τα πράγματα βέβαια έχουν βελτιωθεί στις τελευταίες εκδόσεις των Windows, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επίπεδο της σταθερότητας του Linux.
Χρήματα: Με την τιμή των Windows Vista Ultimate να φτάνει μέχρι και τα 600 ευρώ, γιατί να μην δοκιμάσει κάποιος κάτι αντίστοιχο που του προσφέρεται δωρεάν και κάνει σχεδόν τα ίδια πράγματα; Πολλοί βέβαια χρησιμοποιούν πειρατικά Windows, κάτι το οποίο φυσικά είναι κατακριτέο, αλλά και με τα “σπασμένα” Windows θα έχετε να αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες όμως τα updates που για να γίνουν χρειάζονται αυθεντικά Windows. Το Linux είναι δωρεάν και μπορείτε το κατεβάσετε αυτή τη στιγμή ή να παραγγείλετε ένα CD αν δεν διαθέτετε broadband σύνδεση. (Order Ubuntu CD)
Πειρατεία: Crack, Serial numbers, patches, είναι λέξεις που θα τις αφήσετε πίσω σας αν μεταβείτε στο Linux. Το μεγαλύτερο ποσοστό των προγραμμάτων που θα βρείτε για Linux είναι δωρεάν. Βέβαια, υπάρχουν και commercial προγράμματα, όπως το Nero για Linux, αλλά υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα, τα οποία ίσως να είναι και καλύτερα από τα commercial.
Προγράμματα: Αγοράζουμε έναν καινούριο υπολογιστή με Windows, τι μπορεί να κάνει αυτός ο υπολογιστής; Ελάχιστα πράγματα, τα προγράμματα που υπάρχουν προεγκατεστημένα είναι περιορισμένα. Στο Linux όμως, όλες οι διανομές έχουν πληθώρα προγραμμάτων, ακόμα και στην έκδοση του Live CD (στο DVD υπάρχουν ακόμα περισσότερα, από την σουίτα γραφείου OpenOffice μέχρι προγράμματα επεξεργασίας εικόνας.
Αναβάθμιση: Όλα τα εγκατεστημένα προγράμματα, αλλά και το ίδιο το λειτουργικό αναβαθμίζονται με ένα κλικ. Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνεται μόνοι σας για το αν κυκλοφόρησε μια καινούρια έκδοση κάποιου προγράμματος που έχετε. Το Linux σας ενημερώνει αυτόματα και εσείς απλά επιλέγεται το πότε και φυσικά αν θα κάνετε την αναβάθμιση.
Νέα προγράμματα: Δεν χρειάζεται πλέον να ψάχνεται εσείς για κάποιο πρόγραμμα που χρειάζεστε. Όλα τα προγράμματα είναι συγκεντρωμένα στα repositories, και το μόνο που χρειάζεται είναι μια αναζήτηση και ένα κλικ για την εγκατάσταση (τέρμα τα Next, και Accept, και ξανά Next…)
Desktop effects: Ένα καλαίσθητο desktop κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Το Compiz Fusion που υπάρχει προεγκατεστημένο και ενεργοποιημένο στο Gutsy, δεν ομορφαίνει απλά το desktop, αλλά το ανεβάζει σε ένα άλλο επίπεδο και αφήνει το Aero των Vista χρόνια πίσω. Τα λόγια όμως είναι περιττά, ένα βίντεο λέει πολλά περισσότερα. (Link to video)
Ανασυγκρότηση: Ανασυγκρότηση δίσκου; Τι είναι αυτό; Στο Linux δεν υπάρχει, γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται.
Γρήγορο λειτουργικό: Όταν ανοίξετε τα Windows για πρώτη φορά, όλα είναι μια χαρά, γρήγορη ανταπόκριση και ταχύτητα. Τι γίνεται όμως μετά από 6 μήνες, μετά από 1 χρόνο; Όσο περισσότερα προγράμματα εγκαθιστάτε τόσο πιο αργό γίνεται το σύστημα, τόσο μεγαλύτερη και “δυσκίνητη” γίνεται η registry. Σίγουρα δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να συμβιβαστούμε, δεν είναι όλοι οι υπολογιστές έτσι. Στο Linux δεν υπάρχει registry, προγράμματα όπως το Registry Cleaner δεν χρειάζονται και το σύστημα δεν γίνεται πιο αργό συνεχώς. Η λέξη “φορμάτ” μπαίνει και αυτή στη λίστα των λέξεων που διαγράφουμε από το μυαλό μας αφήνοντας πίσω τα Windows.
Υποστήριξη: Εκτός από την επίσημη υποστήριξη που παρέχουν τόσο η Microsoft για τα Windows, όσο και οι διάφορες εταιρίες που βρίσκονται πίσω από τις μεγάλες διανομές του Linux, το Linux έχει το ατού, μιας πολύ δραστήριας κοινότητας ατόμων πρόθυμων να βοηθήσουν κάθε χρήστη που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Η κοινότητα του Ubuntu είναι ίσως η μεγαλύτερη και θα σας βοηθήσουν σε κάθε πρόβλημα. (Ubuntu forums)
Workspaces: Μήπως σας ζαλίζουν τα πολλά ανοιχτά προγράμματα και παράθυρα; Χρησιμοποιείστε Workspace. Τα Workspaces είναι εικονικά desktop στα οποία μπορείτε να μοιράσετε τα ανοιχτά παράθυρα, και να μεταφέρεστε στο Workspace όπου υπάρχει το πρόγραμμα στο οποίο θέλετε να δουλέψετε κάθε φορά.
Επανεκκίνηση: Πόσες φορές σας έχει τύχει να βάλετε κάποιο μικρής σημασίας update στα Windows και αμέσως μετά να σας ζητηθεί επανεκκίνηση; Πόσες φορές ένα πρόγραμμα που μόλις εγκαταστήσατε σας ζητάει επανεκκίνηση του υπολογιστή; Στο Linux, οι φορές που θα σας ζητηθεί επανεκκίνηση, μετά από κάποιο update, είναι ελάχιστες και πάντα μετά από κάποια σοβαρή αναβάθμιση, όπως αναβάθμιση του kernel. Υπάρχουν Linux servers που λειτουργούν για χρόνια χωρίς να επανεκκινηθούν ποτέ.
Hardware: Τα Windows σε κάθε καινούρια έκδοση χρειάζονται καλύτερο hardware, περισσότερη μνήμη RAM, καλύτερο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Με τις απαιτήσεις να φτάνουν πραγματικά πολύ ψηλά με την κυκλοφορία των Vista. Οι απαιτήσεις του Linux είναι σαφώς χαμηλότερες, κάτι που τα κάνει ικανά να τρέξουν χωρίς προβλήματα σε υπολογιστές 6, 7 ή και 8 χρόνων. Η διανομή του Ubuntu με τις μικρότερες απαιτήσεις είναι το Xubuntu,το οποίο χρειάζεται μόλις 192mb RAM. (Link to Xubuntu)
Αρνητικά: Φυσικά στο Linux δεν είναι όλα τέλεια, αλλά τα βασικά του αρνητικά σημεία είναι η υποστήριξη από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου. Τα προγράμματα της Adobe και τα παιχνίδια είναι τα 2 βασικότερα αρνητικά σημεία του Linux. Όμως, δειλά δειλά, και αυτά τα 2 τελευταία κάστρα πέφτουν. Η Adobe, μετά την κυκλοφορία του Flash Player για Linux, κυκλοφόρησε και το πρώτο της πρόγραμμα για Linux, το Flex Builder. Όμως και στα παιχνίδια η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Ήδη κυκλοφορεί το Quake Wars για Linux, και αναμένεται σύντομα και το Unreal Tournament 3.
πηγή: myubuntu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου