Greek Daily Headlines News Headline Animator

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

ASUS Eee PC

Asus EEE PC. Το απόλυτο φορητό laptop; Ένα gadget για τις αναπτυσσόμενες χώρες; Μια καινούρια κατηγορία στον χώρο των laptop; Το καινούριο σας PC; Ας δούμε τι είναι το Asus EEE.


eeepc1

Το Asus EEE (προφέρεται Άσους e) παρουσιάζεται ως η λύση που θα κάνει τα laptop προσιτά σε όλους. Με τιμές που ξεκινούν από τα 200$ (μόνο για μαζικές παραγγελίες) και φτάνουν μέχρι τα 399$ αποτελεί μια ιδανική λύση για πολλές χρήσεις. Οι δυνατότητές του δεν διαφέρουν πολύ από ένα συμβατικό low budget laptop, κάνοντας μας να απορούμε πως είναι δυνατόν να χώρεσαν όλα αυτά σε μια τόσο μικρή συσκευή και η Asus κατάφερε να κρατήσει το κόστος τόσο χαμηλά. Ας δούμε όμως τι προσφέρει το Asus EEE PC στις τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του.

Μοντέλο Eee PC 8G Eee PC 4G Eee PC 4G Surf Eee PC 2G Surf
CPU 900 MHz Intel Celeron M ULV 353
RAM 1GB 512MB 512MB 256MB
GPU Intel GMA 900 (integrated) 8MB
Solid State Drive 8GB 4GB 4GB 2GB
Οθόνη 7″ (800×480)
Web camera VGA (640×480) @ 30 fps -
Ενσύρματη δικτύωση 10/100 Mbps Ethernet
Ασύρματη δικτύωση 802.11b/g Wi-Fi
Ήχος High Definition Audio με 2 ηχεία και ενσωματωμένο μικρόφωνο
Μπαταρία 4 Cells: 5200 mAh, 3.5 ώρες 4 Cells: 4400 mAh, 2.8 ώρες

Όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες, πρόκειται για ένα κλασικό laptop με πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY, αλλά ιδιαίτερα μικρές διαστάσεις (22.5 x 16.4 x 2.15~3.5) και βάρος μόλις 920 γραμμάρια. Ας δούμε λοιπόν πιο συγκεκριμένα τι παρέχει το Asus EEE PC.

eeepc2

Hardware

Ο επεξεργαστής φυσικά και δεν συγκρίνεται με τα τετραπύρηνα θηρία που κατακλύζουν την αγορά τους τελευταίους μήνες, αλλά είναι σε θέση να εκτελέσει με άνεση κάθε πρόγραμμα γραφείου και ίντερνετ που θα χρειαστείτε. Η μνήμη RAM είναι τύπου DDR2 και κυμαίνεται από τα 256MB μέχρι το 1GB ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε. Ο σκληρός δίσκος… δεν υπάρχει. Ναι, το EEE PC είναι από τα πρώτα PC που κυκλοφορούν με δίσκο SSD (Solid State Drive) φτιαγμένο με τεχνολογία μνήμης Flash, όπως και τα Flash USB Sticks που πολλοί από εμάς έχουμε. Το μέγεθος του δίσκου κυμαίνεται από τα 2GB μέχρι 8GB. Η κάρτα γραφικών του είναι η Intel GMA 900, η οποία έχει 8MB μνήμη βίντεο και έξοδο VGA. Η οθόνη του είναι 7 ιντσών με ανάλυση 800×480, αλλά δεν καλύπτει όλο το πάνω μέρος του laptop, καθώς δεξιά και αριστερά της οθόνης υπάρχουν τα ηχεία. Τα ηχεία αποδίδουν ήχο High Definition Audio, ενώ υπάρχει και ενσωματωμένο μικρόφωνο. Στις εκδόσεις EEE PC 8G και EEE PC 4G υπάρχει και ενσωματωμένη web camera που μπορεί να καταγράψει βίντεο ανάλυσης VGA (640×480) στα 30 Frames ανά δευτερόλεπτο. Οι δυνατότητες δικτύωσης του EEE PC περιλαμβάνουν Wi-Fi 802.11b/g, μία θύρα Ethernet και τρεις θύρες USB, ενώ διαθέτει και αναγνώστη καρτών SD που υποστηρίζει και κάρτες SDHC, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και 16GB και να λύσουν εν μέρη το πρόβλημα του μικρού δίσκου αποθήκευσης. Η μπαταρία του αποτελείται από 4 Cells των 5200 mAh ή 4400 mAh με διάρκεια χρήσης 3.5 και 2.8 ώρες αντίστοιχα.

Οι ελλείψεις εντοπίζονται στην απουσία CD/DVD drive (κάτι λογικό λόγο του μεγέθους του) αλλά και Bluetooth που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις μέρες μας.

Software

Το λειτουργικό σύστημα που επέλεξε η Asus είναι το Xandros που βασίζεται στο Debian, το οποίο όμως προσαρμόστηκε ειδικά για τις ανάγκες του συγκεκριμένου laptop, αλλά και για το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Ο χρόνος εκκίνησης είναι εξαιρετικά μικρός, μόλις 10-15 δευτερόλεπτα, και η λειτουργία του Xandros χωρίζεται στο Easy Mode και στο Desktop Mode, για αρχάριους και advanced χρήστες αντίστοιχα. Το Easy Mode αποτελείται από μερικά μεγάλα εικονίδια τα οποία κάνουν εύκολη και γρήγορη την πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες. Ενώ το Desktop Mode είναι το κλασικό desktop του Xandros με το KDE.

Το Easy Mode έχει 6 κεντρικές επιλογές με αρκετές επιλογές κάτω από την καθεμιά. Οι επιλογές αυτές είναι οι εξής:

Internet: Web Mail, Web, iGoogle, Messenger, Skype, Network, eBook, Google Docs, World Clock, Wikipedia, Internet Radio, Wireless Networks

Work: Accessories, Documents, Spreadsheets, Presentations, PDF Reader, Mail, File Manager, Dictionary, Notes

Learn: Science, Language, Math, Paint, Web Learn

Play: Games (7), Media Player, Music Manager, Photo Manager, Video Manager, Webcam, Sound Recorder

Settings: Anti-Virus, Volume, Instant Shutdown, Printers, System Info, Date & Time, Personalization, Add/Remove Software, Touchpad, External Display, Disk Utility, Diagnostic Tools, Desktop Mode, VoiceCommand

Favorites: Asus.com, Customize

eeepc3

Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές ξεπερνούν τις 40, οι οποίες είναι οι εξής:

Adobe Reader - PDF reader
Crack Attack! - Tetris Attack-based game
Disk Utility
FBReader - e-book reader
Frozen-Bubble - Puzzle Bobble-style game
Fraction Tutorial
Function Plotter
Geometry
GNOME Sudoku - puzzle game
GSynaptics - touchpad configuration utility
Hangman Game
KCalc - calculator
Klondike - solitaire card game
Kontact - personal information manager
KPresenter - presentation program
KSnapshot - screen-capture program
KStars - planetarium program
KWorldClock - world clock
Letter Game
Longman Dictionary
LTris - Tetris game
Mozilla Firefox 2.0.0.7 - graphical web browser
Mozilla Thunderbird - email client
mtPaint - bitmap graphics editor
Notes
SMPlayer - media player
OpenOffice.org 2.0 - office suite
Periodic Table - interactive table of the elements
Pidgin 2.0.2 - instant messaging client
PlanetPenguin Racer - 3D racing game
Potato Guy - potato editor for children
Project Management
Skype 1.4 for Linux - P2P VoIP program
Sound Recorder
Tux of Math Command - math tutorial program for children
Tux Paint - bitmap graphics editor for children ages 3 to 12
Tux Typing - typing tutorial program for children
UCView - video-capture program for webcam
Xandros Antivirus (powered by ClamAV)
Xandros File Manager (replaces Konqueror in KDE)
Xandros Music Manager (powered by Amarok)
Photo Manager (powered by Gwenview)
Video Manager (customized view of File Manager)

Φυσικά και μπορείτε να προσθέτε και τα προγράμματα της αρεσκείας σας μέσα από την επιλογή Add/Remove Software που βρίσκεται κάτω από την επιλογή Settings.

Εκτός όμως από το Xandros, μια έκδοση του EEE PC με προεγκατεστημένα τα Windows XP αναμένεται να κυκλοφορήσει στο άμεσο μέλλον, ενώ μπορείτε να εγκαταστήσετε και το Ubuntu.

Διαθεσιμότητα

Το Asus EEE είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, με την τιμή του EΕΕ PC 4G να κυμαίνεται κοντά στα 400 Ευρώ. Διατίθεται σε άσπρο και μαύρο χρώμα. (link)

Απολογισμός

Πρόκειται σίγουρα για κάτι καινούριο. Κάτι που έχει ήδη κάνει αίσθηση στην παγκόσμια αγορά. Η επιτυχία του EEE PC είναι σίγουρο πως θα οδηγήσει και άλλες εταιρίες στην κατασκευή παρόμοιων laptop δημιουργώντας έτσι μια καινούρια κατηγορία mini, low budget laptops. Ήδη η Asus σχεδιάζει την κυκλοφορία του EEE PC με προεγκατεστημένα τα Windows XP, ενώ φήμες κυκλοφορούν για ένα EEE PC με οθόνη 10 ιντσών.

Σίγουρα θα καλύψει τις ανάγκες πολλών, καθώς μπορεί να αποτελέσει το σημειωματάριο του μαθητή/φοιτητή εν έτη 2008, το laptop που συντροφεύει παντού και πάντα τον επαγγελματία, να αντικαταστήσει το φορητό CD/DVD/MP3 player σας και γενικά, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας, και όλα αυτά σε μια πολύ προσιτή τιμή.

Επίσημη ιστοσελίδα

Asus EEE PC on Wikipedia

Πηγή: myubuntu

Δεν υπάρχουν σχόλια: