Μετά τις σποραδικές επικρίσεις, μια αυστριακή μελέτη έρχεται να δώσει εμπεριστατωμένα επιχειρήματα ότι η "do no evil" Google [όπως είναι το σλόγκαν της εταιρείας] δημιουργεί σταδιακά επικίνδυνα μονοπώλια που θα τη μετατρέψουν σε μια πανίσχυρη δύναμη, η οποία θα απειλεί το ιδιωτικό απόρρητο του συνόλου των χρηστών και θα έχει υπό τον έλεγχό της όλη τη ροή των πληροφοριών.
- Συγκεκριμένα, ο Hermann Maurer, πρόεδρος του Ινστιτούτου Συστημάτων Πληροφορικής και Υπολογιστικών Μέσων του Πανεπιστημίου του Graz, ανέφερε ότι κάθε μήνα εκτελούνται στο Web περισσότερες από 61 δισ. αναζητήσεις γίνονται, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων γίνεται με χρήση της μηχανής της Google. Στην παρουσίαση της μελέτης, ο Maurer δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, μία και μόνο εταιρεία να έχει τον πλήρη έλεγχο της αναζήτησης πληροφοριών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που διαθέτει και άλλες υπηρεσίες και συνεργάζεται [ο ακριβής όρος που χρησιμοποίησε είναι "συμμετέχει σε συμπαιγνία"] με εταιρείες που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι ανταγωνίστριές της.
Όπως αναφέρει το AP, o Maurer ισχυρίζεται ότι, με τη χρήση εργαλείων data mining, τα bots της Google μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα, τόσο για ιδιώτες όσο και για εταιρείες, και κανείς από τη διεθνή κοινότητα δεν είναι σε θέση να τα σταματήσει. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Maurer, η Google μπορεί να μετατραπεί μια μέρα σε "υπηρεσία παρακολουθήσεων" που θα προσφέρει/μεταπωλεί τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για να αυξήσει τα κέρδη της. Ο ίδιος διατείνεται ότι η Google επηρεάζει ήδη ολόκληρες οικονομίες προσφέροντας διαφημιστικό χώρο στους πλειοδότες. Με όλες τις πληροφορίες που έχει συλλέξει στις βάσεις δεδομένων της, η εταιρεία θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει στο χρηματιστήριο με υψηλά ποσοστά επιτυχίας - πάντα σύμφωνα με τον Maurer.
Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι τα σχόλια του Maurer βασίζονται σε ανακρίβειες και θεωρίες συνωμοσίας και ότι ο τελευταίος δεν έχει κατανοήσει στο ελάχιστο τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησης.
Ο Maurer δεν έστρεψε τα βέλη του, όμως, μόνο κατά της Google, αφού στο στόχαστρό του μπήκε και η Wikipedia. Ο Αυστριακός ερευνητής κατηγόρησε την Google και τη Wikipedia ότι έχουν έρθει σε συμφωνία, ώστε τα αποτελέσματα από την Wikipedia να εμφανίζονται πρώτα σε σχετικές αναζητήσεις [που συνήθως γίνονται από σπουδαστές/φοιτητές].
Πηγή: The Inquirer
Greek Daily Headlines News Headline Animator
Κυριακή 16 Μαρτίου 2008
Google: Άκρως επικίνδυνη, σύμφωνα με αυστριακή μελέτη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου